Средно всяко дете боледува между 6 и 8 пъти годишно, особено

...
Средно всяко дете боледува между 6 и 8 пъти годишно, особено
Коментари Харесай

Как протича Covid-19 при децата

Средно всяко дете боледува сред 6 и 8 пъти годишно, изключително в случай че посещава детско заведение и се среща постоянно с разнообразни типове вируси. Това обясни пред bTV доктор Калин Лисички, педиатър, детски ревматолог и шеф на Клиниката по педиатрия в МБАЛ Токуда. Той посочи по какъв начин тъкмо протича болестта с Covid-19 при най-малките.

По думите му много рядко при децата се стига до тежките случаи. Самият той досега не е трябвало да лекува тежко болно дете. Въпреки това към този момент се знае, че концентрацията на болни подрастващи е най-висока сред 10 и 14-годишна възраст.

Според проучванията, на които се базира доктор Лисички, има математически модел, посредством който да се пресметна какъв риск носят учащите:

Ако в дадена страна всички ясли, градини, учебни заведения и висши образователни заведения работят, то смъртността от Covid-19 се усилва с сред 2% и 4%.

Високата смъртност у нас обаче не се дължи на децата, а на това, че има много възрастни, които са заболели. Тук се намесва и рецесията в опазването на здравето и плачевното състояние в доста наши лечебни заведения.

Педиатърът съобщи, че е последовател на имунизациите и сега се вършат проучвания и на деца, с цел да могат да се ваксинират и те. Лично той към този момент е преболедувал Covid-19, само че би се ваксинирал, когато види какъв брой построени антитела има в организма му.

Тревожна вест въпреки всичко има. У нас са регистрирани 20 случая на рядкото, само че рисково затруднение след Covid-19 при децата – мултисистемен инфекциозен синдром. 

" Основната му демонстрация е висока температура – над 38 градуса, която не се повлиява от лекарства и трае над 24 часа. Засягат се най-малко две системи – нормално стомашно-чревният тракт е обиден ", изясни Лисички.

Мултисистемният инфекциозен синдром може да се засегне също сърцето, белите дробове, кожата, лигавиците и бъбреците. Най-опасно е в случай че засегне сърдечно-съдовата система, защото може да докара до тежък миокардит при децата.

" Точната периодичност на болестта не е известна, счита се, че е 2 на 100 хиляди инфектирани деца ", добавя докторът. По думите му не е нужно децата да са били заболели от Covid-19 преди този момент, само че сигурно са имали контакт с болен.

" Повечето случаи са свързани с контакт с болен, като при децата се следят доста високи титри на антитела. Ние лекувахме такова дете, което нямаше никаква симптоматика в предишното, само че майката беше лекувана 44 дни с антибиотик за пневмония. В фамилията всички бяха с високи титри, а при детето – 130 пъти над горната граница ", обясни д-р Лисички.

Лечението на рисковото затруднение е характерно и би трябвало да се приложи в точния момент. При някои деца се следят и други затруднения, като гърчове, променено схващане и потрес. У нас всички деца, които са били с мултисистемен инфекциозен синдром са излекувани и са добре.

 
Ето кои възпитаници ще се върнат в клас
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР